Buah keriang dot semakin pupus
JERLUN 14 Mei – Bagi mereka yang tinggal di kawasan kampung di utara tanah air pasti mengenali buah keriang dot yang mempunyai bentuk yang hampir sama dengan buah anggur.
Jika dahulu pokok keriang dot mudah didapati di kawasan hutan dan pinggir kampung namun kini buah ini semakin sukar diperoleh.Mungkin juga generasi masa kini tidak lagi mengenali pokok dan buah keriang dot kerana pokoknya semakin pupus.Pokok keriang dot hanya berbuah sekali dalam setahun sekitar bulan April hingga Mei dan buahnya akan bertukar menjadi warna hitam apabila benar-benar masak serta meninggalkan kesan berwarna hitam pada lidah apabila dimakan.
Buah ini mempunyai rasa sedikit kelat namun manis apabila benar-benar masak dan kaya dengan khasiat daripada segi perubatan.Ibrahim Mansur, 51, berkata, pokok keriang dot di halaman rumahnya sudah berusia hampir 20 tahun. “Ayah saya yang menanam pokok ini dan kami memang tertunggu-tunggu apabila tiba musim buah keriang dot.
“Rasanya yang unik dan jarang ditemui menyebabkan rumah saya menjadi tumpuan apabila tiba musim buah ini,” ujarnya ketika ditemui di Kampung Tempayan Pecah di sini baru-baru ini. Menurut Ibrahim, anak-anak kecil di kampung lebih mengenali buah ini dengan nama ‘anggur Malaysia’ kerana gugusan buah keriang yang masak kelihatan sama dengan buah anggur.
Katanya, selain mempunyai rasa yang enak buah ini juga berkesan bagi membantu pesakit kencing manis mengurangkan kadar gula dalam darah mereka. “Bagi mereka yang menghidap penyakit kencing manis, mereka tidak perlu bimbang untuk menjamah buah ini kerana ia tidak mempunyai kesan yang buruk bagi penghidap penyakit ini. “Biji buah keriang dot juga boleh dikeringkan, ditumbuk dan dibancuh dengan air panas untuk diminum,” jelasnya.
Ibrahim menambah, buah keriang dot semakin sukar diperoleh kerana pokok keriang semakin pupus. “Buah ini mempunyai khasiat daripada segi perubatan dan buah ini boleh dikomersialkan jika kajian saintifik mengenai khasiatnya dijalankan secara menyeluruh. “Saya amat mengalu-alukan jika ada pihak yang mahu menjalankan kajian bagi mengetahui rahsia di sebalik buah keriang dot,” ujarnya.
En.Kelu….Ini la 1st time sy dgr nama buah Keriang Dot even sy ni Kedahan. Nampak sgt sy ni tak suka masuk dusun….heheheh.Tp tgk buah tu mcm sedap je.
alamak!! teringin lah pulak nak rasa.. sini takde lah keriang dot tu.. neeza rasa tak pernah jumpa pun kot. *nak sikit!hehehe…
salam..wahh tak pernah la rasa buah ni tapi nampak tempting..ummm
Zyma.. keriang dot nih tak yah pi dusun, kat kampung-kampung pon ada..Neeza…heh yer lah kan tak pasti kat sebelah sana ada ke tak, tak penah nampak jugak… kalau sikit tak cukup.. kalau banyak tak muat.. Ha haaa..arsaili.. baik cuba dulu..
Apakah ini juga spesis buah Maqui Berry dari Pantagonia yang mempunyai kadar antioksida yang tertinggi di dunia iaitu sehingga 98,400 nano moles mengikut kajian dari ORAC. Jika benar Keriang Dot adalah dari spesis sama,.. harapan agar dikembangkan tanaman pokok ini kerana telah disahkan mampu ubati pelbagai penyakit termasuk kanser dan aids ~
akak cleaner tempat kerja aku baru jer bawak buah keriang dot ni suruh rasa..leh la try semai biji nanti..hehhehe….rupa fizikal macam jambu arang jer….
Kerian Dot ni macam Jambu Arang juga agaknya spesis yang sama…sesiapa ada anak benih sy mohon beli 1 pokok nak cuba tanam.
i came across this blog when i’m in pakistan, kat sini memang tgh musim buah keriang dot (nama panggilan dia kat sini ialah ‘jamun’), banyak dijual di jalanan, mungkin agak berleluasa pokok ni kat sini…rasanya last time saya makan buah ni ialah masa kecik2 dolu2 (i’m also a Kedahan) sampai saya pun dah lupa namanya keriang dot .. best pula bila dapat makan buah ni balik, Alhamdulillah..bila baca pasal pokok keriang dot di online (search by jamun fruit), mashaAllah memang banyak benefits @ kegunaannya dari ke batang pokok, daun, buah sampai ke bijik dia. InshaAllah, rasa bersemangat utk nak mengembalikan penanaman semula pokok ni. Saya amat menyarankan agar kerajaan Kedah dan negeri2 lain mengambil tindakan yg sewajarnya, inshaAllah. Terima kasih atas entry ni buat penulisnya. Syukriyah 🙂