Banjir kilat melanda beberapa kampung di kawasan Bintong hari ini hingga menenggelamkan 1,000 hektar sawah dan menyebabkan pesawah bimbang padi mereka yang senang menguning akan rosak.

Menteri Besar Datuk Seri Dr Md Isa Sabu, yang juga ADUN Bintong, meninjau kawasan yang dilanda banjir itu yang melibatkan Kampung Syed Omar, Kampung Hutan Ketiau, Kampung Baru Batu Pahat, Kampung Nesam, Kampung Pokok Jawi, Kampung Kurong Batang dan Kampung Alor Dahnan.

Pengarah Lembaga Pertubuhan Peladang Negeri, Shaidan Nordin, yang turut melawat kawasan itu berkata, banjir itu berpunca daripada hujan lebat selama dua jam sekitar 3 pagi tadi manakala parit yang cetek dan tidak disenggara dengan sempurna, menyebabkan air lambat mengalir keluar.

“Kerja penuaian padi di kawasan sawah terbabit banjir terpaksa dihentikan sementara menunggu air surut,” katanya.

Pesawah Syed Noor Syed Abdul Ghani, 58, dari Kampung Nesam, berharap kerajaan memberi perhatian serius terhadap masalah banjir kilat yang kerap berlaku.

– Bernama
Advertisements

About abah atieq

seorang abah pada seorang anak perempuan dan seorang anak lelaki yang masih tercari-cari erti sebuah kehidupan.. mencari tujuan kehidupan.. mencari sirna sebuah kehidupan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s