Isk.. entah macam mana aku nak mulakan, dah lama jari jemari aku tak menari kat keyboard nih untuk mencoret bait-bait kata, bercerita serta berkisah kat sini, entah apalah virus yang sedang melanda diri aku ini. Bila dah selalu ber blog aku tergoda pulak dengan facebook, tapi tetap jugak ku jengok kat sini, walaupun tidak ku tinggalkan jejak. Harapan aku agar jemari ku ini akan kembali cargas kat sini nanti.. sabo saje la…

Apa-apa pun, terigin lak aku nak singkap kisah Sabtu lepas, di mana seharian hari tu Athirah dok sebut nak pensil warna saja, bangun-bangun tido dah dok sebut2.., mungkin juga dia teringatkan pensil warna Syafik & Nafis yang tak puas dia godam dulu, dah di bawak lari .. he hee tersebut-sebut macam tu, hmm jadi ingat petang sikit boleh lah cari kat mana-mana, tapi tengahari tu ada makan-makan kat rumah Tok Ngah depa kat Kodiang. De ngan anggapan yang masa balik nanti boleh cari pensil warna dia kat Wah Siah ka, Din Borong ka, tak pun kat kedai Rm2.00 saja pun boleh, maklum la dia bukan pandai jaga lagi kan..?
Anieq yang dah tak sabaq nak pi berjalan-jalan… 

Sampai kat umah Tok Ngah depa dalam pukul 12.50 tengahari dah, orang dah makan pon, jadi masuk umah tupang-tumpang makan berhidangsaja la.. senang dan cepat, oekh juga ikan bakar, tomyam campur, sayur campur, ikan pekasam juga sambal udang, hmm banyak juga aku makan… bila dah kenyang makan apa lagi bukak cerita la, cerita punya cerita, punya bercerita.. keluar lak topik nak pi Penang.. depa ajak pi jalan-jalan kat Pulau Pinang, sementelah ada baucer yang perlu di bereskan, makan terpaksa lah aku bersetuju.. 

Dalam pukul 4.00 petang macam tu baru lah kompom nak pi, terus saja kami bertolak 2 biji keta, oleh kerana aku kurang arif selok belok kat sana, aku main ikut saja lah… sampai kat Jambatan Pulau Pinang dah pukul 6.20 petang selepas berhenti bersolat Asar kat hentian Gurun, dah sampai kat seberang terpaksa lah meredah jalan yang agak sibuk untuk ke Persiaran Gurney, mencari Parkson yang terdapat kat Plaza Gurney tuh, akhirnya 7.10 malam baru dapat masuk dan parking kat situ, terus saja cari surau untuk solat Maghrib dan seleaps tu baru sesi bershopping bermula, nasib baik lah malam tu adik Abieq pon okeh, tak meragam, Athirah pula berlarian dengan sepupu2 dia, isk risau aku.. tapi sempat juga shopping bagaikan ribut melanda, terpa sana, terpa sini, tak banyak songeh jadinya.. asalkan berkenan terus saja amik

Athirah yang sentiasa excited, sampai jenuh dok hambat dia…

Dekat pukul 10.00 malam, dah nak tutup dah plaza tih baru lah kami melilau nak cari jalan balik, adeh jenuh kejap naik escalator, kejap turun lif.. tapi jalan nak ke tempat parking masih juga tak jumpa, adeh macam mana ni, letih oo naik turun, naik turun macam tu, akhirnya telefon adik ipar yang datang sekali tu, dia dah masuk kereta pon, isk mau tak mau suruh dia datang amik lah, letih dah nak cari, dalam 10 minit dia pon sampai baru lah dapat cari tempat parking, patut la sesat, rupanya dia ada dua bahagian bangunan tu, baru dan lama, kami dok sebelah yang baru sedang kan tempat parking sebelah lama, patut cari tak jumpa.. 
..plaza gurney.. destinasi di tuju (google saja..)

Keluar dari Plaza Gurney tu pusing sini , pusing sana pukul 11.00 malam baru sampai ke Tanah Besar.. masa ni Adik Anieq dengan Athirah dan lena dalam keta, lega la.. boleh drive balik ujmah dengan aman sikit, kalau tak jenuh layan terutamanya Athirah, sekarang nih makin banyak dia cakap.. ha a haa tak aberhenti-henti.. sampai umah 5 minit lagi pukul 1.00pagi.. he hee letih oooo
.. dan akhirnya dapat juga cari pensil warna Athirah… jauh tu..

About abah atieq

seorang abah pada seorang anak perempuan dan seorang anak lelaki yang masih tercari-cari erti sebuah kehidupan.. mencari tujuan kehidupan.. mencari sirna sebuah kehidupan.

One response »

  1. cikMilah berkata:

    Salam kenal, jauh berjalan dari Kodiang ke Gerney Dr…Kalau kita kenai sebelum ni boleh singgah umah kakcik..http://alamjamilah.blogspot.com

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s